JellyPages.com

17/12/2011

Untukmu

Kisah Hampir Benar
Tentang Seorang Lelaki
Yang ingin mencari Kebenaran...

Sebuah Short Story
Bertajuk
Pulpit rock

Pernah seketika dlu aq rasa aq x brguna. Dlm kelas kwn2 semua x ska aq. Bila aq nk join...

"Weh, ko jgn sibuk kt cni la. Ape kate ko pegi main jauh2"

Lpas tu aq cbe wat lwk, kononnya nk trik perhatian org lain. Aq plig gmbira bla ad org glak bla dgr lwk aq, trutamanya bdak prempuan. Tapi..huhu..

"Oi! capubla tu!"
"Eh eh korang.. Kelakala lawak die... Hahaha!"

Prnah skali tu, aq dpt award klas 'Mr Simple'. Huhu

Tpi aq ttp mrasakan kkosongan. Mmg lumrah manusia seorg llaki akn trtarik pd prempuan. Mcm tulah yg aq rse. Aq tgok kwn2 rmi yg dh 'couple'.


Kt Asrama sms awek smpi pagi. Ad yg 'call' awek smpi 1 malam hbis rm 10. Wlupun nmpk cm mmbazir, tpi rse 'jealous' ttp hdir d hati.

Aq mle brfikir.

"Adkah aq prlu BERCINTA?"

Dgn mnggunakan akl seorg pljr tgktn 3 itu, aq pon mle mnanam tkad untuk ber'couple

& msa tulah aq knal die. Aq rse aq dah jmpe org yg pling pnting dlm hdup aq..

Mula2 die jual mhal. Xnk lyn aq. Tapi aq x ksah, mahal pn xpe, nk bli gak. & akhirnye, dpendekkan crite, aq pon mlelah BERCINTA dgan die.


Masa brcnte, mmg aq sgt2 brsemangat. Ap org minang kta.."ALL OUT"lah. Hahaha.. Aq slalu call die, die pon slalu call aq. Malam2 'gayut'. Kdg2 aq pon hbis RM 10 1 mlm. Ttpi sgala PENGORBANAN yg dlakukan mse ber'couple' tu. X trasa kehilangannye

Masa brcnte mmg indah. Semuanya indah. Sket2 grau2. Sket2 glak2.


Kalau merajuk sme2 pjuk-mmujuk. Klau 'birthday kta smbut sma2. Iyelah, lgi pun kte dduk stu skola ja.

Untuk dri ini, trasa amt bhagia. Sbb mse tulah trasa dri ini dhargai. Aq prnh trfikir biarlah kwn2 aq tu pndg aq smacam, kt aq mcm2, aslkan aq ad die yg mmahami aq.

Thun brganti thun

Skrg, kta dh tingktn 4...

..atau dgn kta lain, dh hmpir stahun kami brcinta..


1 hri aq dgar cramah, aq sdar yg aq byk buat dsa & aq kna brubah. Hdup aq msti slari ngan Islam. Aq kne jdi org baik. Sbb mmg tu fitram mnusia, mnginginkan kbaikan. Smua org nk msuk syurga an? Sjak dri saat tu aq mla rptkn dri dgn msjid. Rptkan diri dgn Al-Quran. Slalu solat jemaah awal wktu. Slalu dgar tazkirah.

& aq xnk jdi baik sorg dri, jdi aq ajk die skali.

di aspuri SMHG

"Oit, apsl mke monyok je ni. Cam ad mslah negara!"
"Huhu.. aq konfiusla.."
"Biase pompuan kalo ssah hti cmni msti mslh laki ni kan? Apsal ngan pakwe ko?"
"Pandai ko.. Huhu aq x phmla knp die tbe2 brubah. Tba2 jdi alim. Slalu bgi tazkirah kt aq, xgrau2 mcm dlu, mkin serius. Pndk kte xmcm dlu lah!"
"Loh, bgus ap. Ad org ingtkan ko. Tu mknenye sayang! Hehe"
"Weh! ke stu plak.. Aq twu.. bukannye aq xske tp mcm mne klo one day die xnk kapel ngan aq lgi?"
"Haa.. itu ko kne tye die sndiri la"

Tit.
Tit.
Tit.

Mcm yg aq jgke, die ssh nk trime prubahan ni

Jdi aq kta, kte bkan wat bnde yg slah pon. Bercinta kerana Allah. Xmcm org len. Org lain couple 'jiwang2'je.

Ad yg siap wt mksiat lgi. Pgang2 tgn & mcm2 lgi. Tpi kta couple baik2. Jaga batas2 syaro'. Xgna ayt jiwang2. Jnji xnk jmpa, tkut brlaku mksiat. Cma sms & call je.

& die trima prubahan aq tu. Aq pon bny nsihatkan die. Die pon trime. Wlupun kdg2 die mrajuk sbb tguran aq tu, tpi aq phm prubahan mmrlukan msa. & ahirnye aq rse, hubungan kmi smakin diredhai. Aq slalu brdoa spaya hbungan kami akn kkl smpi ke gerbang perkahwinan.

Dlm proses prubahan aq, aq mle mnyedari bhw brdakwah tu wjib. Kta kne mnyampaikan kpd org tntg kbenaran. Kalau kta xbrdkwah, kta kn dpertanggungjwbkn oleh Allah di akhirat kelak.

Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras? "Mereka menjawab: "Agar kami mempunyai alasan (pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu, dan supaya mereka bertakwa"
Al-A'raf:164


Lpas tu aq mlalah bri tazkirah pd kwn2 & adik2. Tgur mreka ap shj yg slap. Aq xle thn bla tgok org buat sleh atau dosa. Aq msti nk tgur. Selemah2 iman tegur dgn hati, oleh sbab nk jdi org kuat iman, ap lgi, tgur la dpan2. Dia plak slalu nsihatkn aq jg prasaan org len, brdakwah kna berhikmah xle ksr2, nnti org bnci. Nasihat die tu sgt brgune buat aq.

1 hri, aq trbaca 1 artikel

aq x prcaya. Tpi bla bca detail2 yg dberi, mcm btul plak. Ingt nk bncang dgan die, tpi berat plak rsenye. Aq pk kmbali. Kmi x buat mksiat.

Kami x jln2 pgg tgn. Xjwg2 sgt. Cma sling ambil brat, tye khabar, borak2, siap ad tazkirah lagi. Ap yg hrmnya dgn bnda ni? Biasalah, kalau kta ske 1 bnde tu kta ttp akn cri alsn ntuk 'mmbenarkan' pndapat kta. Aq pon buat x thu psl bnde tu dn truskan hubungan kmi.

Ms trus brlalu. Sdar x sdar Peperiksaan Pertengahan Tahun dh dkat. 3 mgu je lgi. Dlm mse tu, aq mmg rjin study ngn kwn2. Buat study group. Pd ms yg sme bgi tazkirah.

Suatu ketika, ketika sedang mentadabbur Al-Quran seorang dri, aq trjumpa ayt ni:

Mengapa kamu suruh orang lain(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu melupakan diri (kewajiban) mu sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)? Maka tidakkah kamu berfikir?
Al-Baqarah:44


Aq pon brfikir

"Slama ni aq asyik tgur org je. Tpi aq sndiri msih bnyk kkurangan. Cpat marah, suka buang mse, ad lgi dosa2 yg msih dlakukan. Mcm mne ya?"

Lpas tu trjumpa plak ayat ni:

Dan janganlah kamu campur adukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah kamu sembunyikan yang hak itu, sedangkan kamu mengetahui.
Al-Baqarah:42


1 kritikan kwn mmbuatkan aq trfikir. Boleh ke x bercouple sbenarnye?

"Alah kau tu.. ckp je brapi.. gya alim, tp couple gak.. sme je kau ngn ktorg.. tgur org knon"

Dpendekkan crita lgi, aq ke Pulau Pnang ntuk mngikuti 1 sminar dakwah. Aq hrp dgn sminar ni kfahaman aq mngenai dkwah akn lebih mntp.


Dlm prjalanan ke seminar tu, aq msih smpat sms lgi dgn die dlm bas. Smpat lgi psan2 spaya jgn lpa bca Al-Quran harini, solat awl wktu & lain. Dlm fikiran aq. "ni kira dkwah jgak.. saling mengingati.."


Majlis mlm tu brakhir dgn sesi ta'aruf, pkul 10 smua org dh bbas ntuk aktiviti sndiri. Tba2 aq trgerak hri ntuk brtya dgn fasilitator yg ad d stu tntg couple. Tpi aq tragak2

"Kalaulah betul couple tu salah, hbis tu, nk wat cmne? Aq kna clash ke? Alah, buat ap fikir cmtu.. tnye je la. Kalau x buat slh ap yg nk dtakutkan?"

Llu aq mnghampiri 'Brother' fasilitator tu. Masa tu die tgah mmbelek-belek trjemahan Al-Qurannya seorang diri.

"Assalamualaikum, bang, err.. sya nk tya sket, bleh?"
"Em, boleh.. dduklah. Nta nk tya ap?"
"Er.. mcm ni, sblum sy trlibat dgn dakwah ni, sy ad knal seorang kwn ni perempuan la. Tpi bkanlah setakat kwn biasa. Rpt jugalah. Bkan rpt biasa2, tpi rptlah."
"Bercinta ke?"

Aq mlu nk ckp yg aq couple. Nnti ap plak brother tu kte.. msti die mrh pnye. Tp bgi dalih ap lgi. Aq pon angguk.

"Sbenarnye.. couple ni boleh ke x bang?"
"Akhi, mmg fitrah mnusia, llaki akn trtarik kpda prempuan, bgitu jga prempuan akn trtarik kpd llaki. Tpi dlm Islam, perasaan tu prlu dkawal & ad batasnya. Pergaulan perlu dijaga. Allah berfirman

Dan janganlah kamu mendekati zina sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."
Al-Isra':32


"Tpi bang, sye x nmpk pun yg kmi ni mnghampiri zina. Niat kmi baik. Sy dh cba sedaya upaya mngawal perhubungan kmi. Sms pun xdelah jiwang2, slalu bgi tazkirah lgi. Kmi slang-sli bagi, hrini sya, esok dia."

Aq x mhu mengalah.

"Mmg btul niat nta baik. Tpi niat x prnah mnghalalkan cra. Yg batil ttp shja btil, yg haq ttp haq. Cba tgok ayt ni."

Dan (juga) kaum Ad & Tsamud, & sungguh telah nyata bg kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tmpt tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baik perbuatan2 mereka, lalu ia mnghalangi mereka dari jalan (Allah), sdgkan mereka adalah orang2 yg brpdgn tajam.
Al-Ankabut:38



"Akhi, Kalau nta phm ayt ni, sbenarnye ap yg brlaku pd nta ialah, setan tlah buat nta pndg indah bnda bruk yg nta lkukn. Wlupun nta brpandangan tjm, mksudnye nta berilmu tgi. Mmg pd mlanya niat nta baik, tp ingat, syaitan itu sgt licik. Dia kn sdaya upaya buat nta terjerumus kedlm kemaksiatan. Lgipun xknlah spanjang sms nta sms dgan dia nta ingat Allah aje. Mesti ad msanya nta hnya melayan prasaan dgn dia kan?"

"Tpi bang, sy dah jnji dgn dia xnk jmpa lg. Sbb sye thu klu brjmpa nnti byk bhayanya. & dan dia pun setuju. Kami sama2 mnjaga diri. Takkanlah ia blh mmbawa pd zina juga bang?"

"Em, betul, nta dh janji xnk jmpa dgn dia lgi. Nta dh dpt elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki, klu nta jnji xnk call die pla, nta dpt elak zina tlinga dn zina lidah. Tpi akh, msih ad zina yg ttp nta x dpt elak apbila bercouple.."

"zina hati?"

"Betul, zina hati."
"Rasulullah bersabda, mata blh berzina dgn melihat, lidah blh berzina dgn bercakap, tangan blh berzina dgn berpegangan. Kaki blh berzina dgn berjalan ke arah tmpat maksiat. Hati pla boleh berzina dgn mrindui,mngingati & mmbayangi si dia. Hakikatnya, mcm mna pun anta buat, nta ttp x dpt lri drp zina hati."

Aq terdiam. Kelu. X tahu ap nak dikata. Semua yg brother tu kata tiada slhnya. Kemudian dia smbung.

"Ana dlu pon couple jga. Lgi lma drpd nta. Sjak skola smpi dh msuk U, dkat nak gred. Tpi bla ana sdar ap ana buat ni slh, ana trus tggalkan. Ana siap dh fikir, dialah bkl isteri ana, yg akn jdi ibu pada anak2 ana. Klau nak diikutkan lgi bsar mslah ana drpd nta"

"Sya risau la bang. Nnti ap kwn2 dia kta. Dlu sya slalu mnta tlg mereka ntuk rpt dgn dia. Msti nnti mereka semua x puas hti dgan sya. & dia sndiri pla, sya tkut ap2 akn jdi pd dia klau dia x dpt trima kpurusan ni. Sbab kmi dh rpt sgt"

Masa tu aq mla rsa sebak

"mcm ni la.. Kalau kwn2 dia x puas hti pon, mreka bleh buat ap? Plg truk pon, mreka mngata di blakang nta. Nta x krang sket pon. Dalam berdakwah ni, kta nk cri redha Allah, biarlah org nk kta ap2 skali pun, yg pnting redha Allah. Kalau Allah x redha, smuanya dh x brmakna lgi. Psl dia plak, cba nta fikir dri sudut positif, mungkin dia akn terima keputusan nta scara matang. xkn lagi bercouple. Ana yakin, dia xkn buat ap2 prkara bodoh. Kalau dia buat skalipun, tu bkan tggungjwb nta, ap yg nta nk buat tu btul, mninggalkan mksiat. Smua org akn tggung blsn ats prbuatannya sndiri.

Aq dh x dpt thn lg. Mse tu aq mnangis, mlu pun mlula. Aq dah sdar yg aq kna berhenti couple. Dah jlas skrg couple tu hrm.

"Jadi ap sya kne buat bang?"

"Ana dlu, hntr 1 sms je kat dia. Ana trangkan pd dia hubungan yg dibina tu slah. Minta maaf, kita berakhir di sini. Tolong jgn cari sy lgi. Lpas tu ana terus tukar nombor.. Ana x hubungi dia langsung lpas tu."

"Mksudnye, sy x leh hubungi dia lgi ke? Tp bang, sy ad jga kwn perempuan lain, blh pla sy hubungi mreka?"

"Dgan dia ni lain. Nta dah pernah ad 'sjarah' dgan dia. Tpi klau nnti dtaqdirkan nta 1 universiti dgn dia, 1 kuliah, lpas tu kna plak buat group discussion, msa tu nta hy lyn dia hy sbg group discussion partner."

Dia ni nk sruh aq clash mlm ni gak ke?

"Sy rasa sy blum ad kekuatan la bang. Blh x sy tnggu smpi sy ad kekuatan, bru sy tinggalkan bnda ni?"

"Akh, nta kna ingat. Kekuatan itu xblh ditunggu, tp ia perlu dibina. Allah xakan mngubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah keadaannya sendiri. Lgipun, nta nk tgu smpi bla bru nk tgalkan couple ni? Abg2 fasilitator ni pun rmi yg prnah couple, bla msuk dkwah mreka tnggalan."

Alamak, xble lri lgilah nmpknya. Aq rsa mcm brother ni pksa aq clash masa tu juga.


"Semuanya dah jlas rsanya.. Nmpknya sy kne tinggalkanla bnda ni gak ye. Mcm xlrt rsenye nk tekan button handphone ni. Rasa x sggup."

"Kalau x sgup mari ana tkankan"

"Eh, xpalah bang. Biar sya taip sndiri"

Teragak2 aq nk taip mse tu. Tpi aq gagahkan jgak dri.

Semuanya dah jelas.. buat ap aq tangguh2 lgi. Takut nnti hidayah ni Allah tarik, susah pula nak tinggalkan. Kan aq slalu doa spaya dijauhkan dri maksiat, jdi rsnya, nilah msanya.

TYPING MESSAGE


"Assalamualaikum.. Sbenarnye slama ini hbgn kt slh d ssi Islam. Sya ingt dgn m'ubah cr pgaulan kt, ia dh dbolehkan, tp sbnrnya ia ttp berdosa. Sya hrp awk akn istiqamah mnerukan perubahan yg awk dh buat, krn Allah. Sya mnta maaf ats sgala yg dah brlaku. Kalau ad jodoh insya-Allah, akan bertemu juga. Assalamualaikum.."

Sending...
Message sent..


Msa tu aq rsa mcm sparuh hdup aq dh hilang.


Mmg x disangka.. Aq x prnah terfikir ntuk clash sblum ni. Tapi mngkin itulah yg terbaik utk kta. Mlm tu aq tdur dgn linangan air mta..

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.
Al-Baqarah:216


Masa trus berlalu. Aq trus sibukkan diri dgn kerja2 lain. Dlm usaha nk lpakan dia, bkan snang, tp aq trus cba. Aq slalu bgi tazkirah bagi ta'im di msjid, trangkan pd org, couple hrm, tnjuk sgala dalil. Mcm2 yg berlaku. Ada kritikan, ada jga yg stuju.

Cma kli ni aq x mngadu pd dia, tp aq jmpa tmpat mgadu yg lebih baik, pd Dia.

Allah yang Maha Mendengar.

Suatu pagi, dpt sms drp awk, Awk bg gambar bunga. Bawah tu ada ayat,

"Seindah gubahan pertama.."

Dia msih x dpt lpakan aq. Jdi aq hntar sms ni.

"Tiada yang lebih indah drp mdpt keredhaan ilahi.. seindah manapun gubahan pertama tu, selagi xmdpt kredhaanNya, ttp tiada gunanya.. Sya thu, dlu sya ckp, klau ad jdoh, insya-Allah akn brtemu jg. Tpi sya xnk awk tgu. Lpakan sya. Biar Allah yg menentukan."

Midsem Break - Aspuri SMHG

"Waa! lme x jmpe ko. Rindu tau. Ap cte cuti? Aq g Pangkor! Best woo. Ko?"

"Yelaa seronokla ko. Huhu.. Aq sedih twu x! Sdih!"

"Op op! Sori. Knape sedih? Bunyik cam mti laki je"

"Xde papa la. K, jomla p klas"


"Ape tu?"

"Terjemahan quran? Sape yg ltak kt sni? Ad nota.. Untukmu..?"

Untukmu..

Ingatlah..

Jangan mencari cinta manusia,
ia penuh dengan penipuan,
kekecewaan,
dan tak kekal..

Tapi carilah cinta Allah..
tiada penipuan,
tidakkan pernah mengecewakan
itulah cinta abadi..

-Yang Terakhir-

Itulh kte2 terakhir aq. Aq dah wat kputusan. Aq psti ap yg aq buat sme ni btol. Aq ykin, aq tgalkan smua ini demi mndapatkan redha Allah. Allah gantikan dgn sesuatu yg trbaik ntuk aq. & aq xkn skali2 brpatah balik.

TAKKAN.. BUAT SELAMA-LAMANYA...


p.s. Credits to X-klusif sbab tlong in the making of this short story
Jgn lpe ntuk mlawat blog beliau


THE END
SIGN
QRCode

1 luahan hati:

IzzyNasuha said...

hmmm. okay. panjangnya. tak larat aku nak baca. hahah! tak pe tak pe. nanti ada masa aku baca sampai habis. ;)